Feb 27, 2010

試験のこと

Salam,

Golek2 atas katil, x juga dpt lelapkn mata ni....so, tgn pn rajin la mencapai laptp & trfikir nk update blog. Tp utk post kali ni, rasanya nk update biasa2 je...pnt lak nk update pnjng2.

Since skang ni kami(dak matrik) msh lg dlm minggu exam, trpaksa kami mengharungi cabaran & dugaan ni. Manakan tidaknya, 先輩と大先輩の試験もう終わった 。(senior nye exam sume dah hbs). Rasa x sabr plak nk abiskn last paper xm ni 化学(chemistry), tp kadang2 rs cam msh x bersedia. Ye la...since xm fiz hbs ari khamis aritu, lepak je...x study pape pn utk kimia ni. Huhu...

Apa2, アトリックの学生、試験のこと、がんばれ!!!最後までがんばりましょう。

Jadual exam kami!!!

Kalo aku nk tamatkn post aku skng ni, rasa cam pndek sgt lak. So, just sbagai tambahan....since kita sbagai muslim. Senjata utama kita adalah doa. Doa juga merupakan salah satu rahsia kejayaan kita. Amalkan kaedah DUIT, Insya Allah kita akan berjaya.

D - Doa
U - Usaha
I -Ikhtiar
T -Tawakal

Rasa cam sume dh tau bnde ni....xpela, just sekadar mengingatkn kembali.

So, di sini saya postkan sekali koleksi doa yang sesuai, seleras dengan kehidupan sebagai pelajar yang sentiasa berdepan dengan cabaran bergelar peperiksaan. Haha. 試験のこと、怖い。

DOA-DOA MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Pastikan anda mengulangkaji pelajaran anda.

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna

http://permai1.tripod.com/ayat3.jpg
(
Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin
)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,

juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan

http://permai1.tripod.com/masuk.jpg

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa memohon kejayaan cemerlang -
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.

http://permai1.tripod.com/ayat4.jpg

(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh


Koleksi doa2 ni sy copy-paste je dari internet...kalo tulisan Bahasa Arab x kuar, boleh baca yg romaji punya. Segala cacat-cela harap dimaafi. Sesungguhnya manusia sering membuat kesilapan dan Insya Allah saya akan cuba memperbaiki kesilapan dan kelemahan saya. Sekian saja untuk post kali ni. Insya Allah saya akan update isu2 yg lebih menarik di post2 akan datang.

Sekian, wassalam...

Feb 20, 2010

Hebatnya mereka....


Albert Einstein

Sir Isaac Newton

Wright bersaudara.....

Salam,

Rasanya x perlu la nk terangkn sape mereka ni sume...pasti sume dh knl ngan sume hamba2 Allah ni. Bagi yang belum knl, masih tergaru2 kepala memikirknnya, mungkin anda belum cukp mengenali dunia. Mereka lah ilmuwan2 yang tersohor....nama mereka telah terpahat megah di ingatan manusia.

Pic 1 :
Sape x knl Albert Einstein ni, kononnya digelar 'man of the era.' Feymes dengan teori of relativiti, seorang pakar fizik terkemuka dunia.

Pic 2 :
Sir Isaac Newton...penemuan plng feymes ialah berkaitan graviti bumi. Sure sume tau kisah camne penemuan 2, bermula dengan sebiji epal yg jatuh atas kepalanya. Nsb bek dia bukan kt Malaysia, kalo x buah durian yg jatuh atas kepala dia....kn sedap 2!!!

Pic 3 :
Adik-bradik Wright, mencipta kapal terbang pertama. Mendapat idea sewaktu tgk burung2 terbang di langit, diorng pn beranggapan manusia pn blh terbang gk. Sewaktu mula2 diorang megutarakan cadangan 2, mmg sedap la kne gelak, kutuk, ejek dan sebagainya. Last2 usaha berhasil, mula lah mcm2 gelaran org bg. Ada yg panggil burung besi la dan sebagainya.


Pernah x kita terfikir sume tokoh2 ilmuwan sumenya bukan Islam. Manakan tidaknya,dekat dalam mana2 buku kita nampak nama tokoh2 ilmuwan barat ni. Mereka terlalu diagung2kan. Kehebatan mereka memang teserlah sampai x nmpk kehebatan Islam.


Jangan kita lupa wahai saudara-saudari, kita pernah menjadi begini. Malah, kita lebih hebat daripada mereka semua. Sejarah telah mencatatkan zaman kegemilangan Islam iaitu pada zaman kerajayaan Bani Abbasiyah=zaman kegemilangan ilmu pengetahuan, tokoh2 ilmuwan Islam menguasai dunia. Kitalah yang banyak membuat penemuan baru.

Muslim scientists and scholars have contributed immensely to human knowledge especially in the period between 8th and 14th century CE. However, their contributions have been largely ignored, forgotten or have gone un-acknowledged. On this site you can read fascinating accounts of some of the most talented Muslim scholars in history whose contributions have left lasting marks in the annals of science, astronomy, medicine, surgery, engineering and philosophy.

CONTENTS


Redball.gif (326 bytes)Jabir Ibn Haiyan died 803
Redball.gif (326 bytes)Mohammad Bin Musa al-Khawarizmi died 840
Redball.gif (326 bytes)Yaqub Ibn Ishaq al-Kindi 800
Redball.gif (326 bytes)Thabit Ibn Qurra 836
Redball.gif (326 bytes)Ali Ibn Rabban al-Tabari 838
Redball.gif (326 bytes)Abu Abdullah al-Battani 858
Redball.gif (326 bytes)Al-Farghani 860
Redball.gif (326 bytes)Mohammad Ibn Zakariya al-Razi 864
Redball.gif (326 bytes)Abu al-Nasr al-Farabi 870

Redball.gif (326 bytes)Abul Hasan Ali al-Masu'di died 957
Redball.gif (326 bytes)Abu al-Qasim al-Zahrawi 936 (see also)
Redball.gif (326 bytes)Abul Wafa Muhammad al-Buzjani 940
Redball.gif (326 bytes)Abu Ali Hasan Ibn al-Haitham 965
Redball.gif (326 bytes)Abu al-Hasan al-Mawardi 972
Redball.gif (326 bytes)Abu Raihan al-Biruni 973
Redball.gif (326 bytes)Ibn Sina 980 (see also)

Redball.gif (326 bytes)Omar al-Khayyam 1044
Redball.gif (326 bytes)Abu Hamid al-Ghazali 1058
Redball.gif (326 bytes)Abu Marwan Ibn Zuhr 1091
Redball.gif (326 bytes)Al-Idrisi 1099

Redball.gif (326 bytes)Ibn Rushd 1128

Redball.gif (326 bytes)Ibn al-Baitar died 1248
Redball.gif (326 bytes)Nasir al-Din al-Tusi 1201
Redball.gif (326 bytes)Jalal al-Din Rumi 1207
Redball.gif (326 bytes)Ibn al-Nafis 1213

Redball.gif (326 bytes)Ibn Khaldun 1332


Yellowba.gif (326 bytes)Ibn Sina - doctor of doctors
Yellowba.gif (326 bytes)El Zahrawi - father of surgery
Yellowba.gif (326 bytes)Ibn Battuta - the great traveller
Yellowba.gif (326 bytes)Caesarean Birth - an Islamic view
Yellowba.gif (326 bytes)Water Raising Machines


Pernah dengar nama tokoh2 di atas?

video

Jadi, lepas tgk vid ni...sedarlah kita betapa hebatnya Islam waktu tu. Kapal Vasco da Gama xdela sebesar mana. Adik-bradik Wright xkan mampu mencipta kapal terbang tanpa ilmu aerodynamic yang dijumpai oleh ilmuwan Islam dan sebagainya. Aku kagum...kagum dengan mereka. Mari saudara2ku, kita bangkit dan kembalikan semula zaman kegemilangan Islam. Insya Allah.

The Quran calls upon Muslims to look around them and study the physical world, so that they might appreciate the majesty of Allah's creation. "Behold! in the creation of the heavens and the earth; in the alternation of the night and the day; in the sailing of the ships through the ocean for the benefit of mankind; in the rain which Allah Sends down from the skies, and the life which He gives therewith to an earth that is dead; in the beasts of all kinds that He scatters through the earth; in the change of the winds, and the clouds which they trail like their slaves between the sky and the earth -- (Here) indeed are Signs for a people that are wise." (Surah Al-Baqarah 2:164)


And the Prophet Muhammad (peace be upon him) told Muslims to "seek knowledge, even if it be in China." (Meaning 'seek knowledge wherever it may be found.')


Throughout Islamic history, that is exactly what Muslims have done. Particularly in the 7th-13th centuries C.E., the Islamic world was in the midst of its "Golden Age," paving the way for the growth of modern sciences. Rather than stifling science, the religion of Islam encouraged its study. Scientific inquiry was widespread, and some of the greatest scholars and scientists of the world made wondrous discoveries and inventions. Muslims led the world in the study of medicine, astronomy, mathematics, geography, chemistry, botany, and physics. They transmitted their studies to the West, where their work was built upon and further disseminated.

Feb 5, 2010

Adolf Hitler....my idol

Salam,

Dh lama rasanya aku x update blog ni...maklumlah, life kt JAD ni mmg bz memanjang. So, di kesempatan yg ada, aku nk kongsi skit ilmu yg ada. Ilmu ni pun aku dapat setelah tertarik dengan artikel yg ditulis di blog "petikan buku." http://petikanbuku.blogspot.com

Terserah pada anda untuk percaya atau tidak...ini hanyalah sebuah perkongsian pendapat.

So, back to the topic...kenapa aku cakap Adolf Hitler, my idol? なぜかとういと、どうしてかな、なんでだろう?

Adolf Hitler,

nama yang cukup sinonim dengan kita apatah lagi bagi rakyat Jerman. Sume orang sedia maklum yang hitler ni memang kejam. Seorang pemimpin parti National Socialist German Workers atau lebih feymes dikenali sebagai Nazi. Beliau memegang tampuk pemerintahan Jerman setelah partinya menang bermula dari tahun 1933-1945. Jika ditanya kepada rakyat Jerman tentang Hitler, pasti mereka membencinya...Hitler dianggap sebagai perosak negara. "Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga." Sesuai sekali...

Holocaust yang dilakukan Hitler terhadap Yahudi memberi imej buruk kepada Jerman. Jerman dianggap sebagai penjenayah dunia kerana melakukan jenayah perang; iaitu menghapuskan sesebuah kaum. This is what i loved bout Hitler....beliau menghancurkan Yahudi.

Semuanya bermula pada tahun 1939, atau tarikh yang lebih tepat ialah 30 Januari 1939. Hitler membuat ucapan di Kroll Opera House dan dengan terang-terangan, beliau menyeru rakyatnya menghapuskan Yahudi. Di situlah bermulanya perancangan holocaust Hitler ni. Ayatnya berbunyi, "if the international Jewish financiers in and outside Europe should succeed in plunging the nations once more into a world war, then the result will not be the Bolshevizing of the earth, and thus the victory of Jewry, but the annihilation of the Jewish race in Europe." (sumber : wikipedia)

Print screen from the web...

Apa yang Hitler lakukan, dikecam hebat masyarakat dunia....kononnya melakukan jenayah perang dengan menghapuskan sesebuah kaum; holocaust. Kini, Yahudi melakukan perkara yang sama seperti Hitler lakukan....dengan menyerang Palestin berkali-kali, membunuh kanak-kanak, wanita mengandung, orang tua dan ramai lagi orang tidak berdosa yang menjadi sasaran bedilan tidak berperikemanusiaan anjing Yahudi. Bukankah itu holocaust, atau mungkin hampir sama dengan holocaust???

Persoalannya....apa yang dunia lakukan? Dimana letaknya keadilan? Pemegang anugerah nobel keamanan....apakah peranannya?

Bertubi2 persoalan dikeluarkan namun kedegilan Yahudi tetap tidak dapat dihalang. Apa gunanya kuasa-kuasa besar? PBB? International Court of Justice (ICJ)? Adakah segala serangan yang Yahudi lakukan terhadap Palestin dianggap sebagai jenaka? Atau sekadar hiburan keluarga oleh negara-negara besar?

Mungkin benar kata-kata Hitler...

"I could have annihilated all the jews, but I left some of them so the world would know why I killed them" Adolf Hitler" (diambil daripada blog petikan buku)

This is the proof :






Rasanya x perlu lg nk tunjuk bukti2 tentang kekejaman Yahudi ni. Kekejaman dan kedegilan Yahudi memang tidak dapat disangkal lagi. Buktinya sudah jelas!!!

Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan rela kepadamu (Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka. Katakanlah, "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk yang sebenarnya." Dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah ilmu (kebenaran) sampai kepadamu, tidak akan ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah.
(Surah Al-Baqarah ayat 120)