Apr 25, 2010

Apple latest gadget.....IPad.

video

Have u ever heard about this IPad? Yeah, the latest gadget released by Apple....tablet computer or famously known as IPad. The device which is look like a larger version of Apple IPod Touch will be a new competitor for others tablet pc brands. With all these specs, Apple IPad gonna be a new phenomena in a technology world

Specification
-9.7 inch diagonal LED with backlit glossy widescreen, Multitouch display with IPS technology
-1024 x 768 pixel resolution at 132 pixel per inch(ppi)
-16GB, 32GB, or 64GB Flash drive capacity
-Processor : 1GHz Apple A4 custom-designed high performance
-Wi Fi + 3G model
-UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100MHz)
-Bluetooth 2.1 + EDR technology
.
.
.
.
.
.
.
.
There's too many complicated technological stuff that were packed in this IPad, too tired to note it all. If you want to seek for yourself, just read it from official Apple website. I'm just crazed about this stuff..............

should i buy it?


video

Apr 24, 2010

Web setan!!!

Salam,

Pejam celik, pejam celik...dh weekend dh, it's time for a new post. So, utk post kali ni, saya nak menceritakan skit ttg 1 web yg sedang hangat diperkatakn di tmpt pengajianku ini. Kononnya web ini boleh menjawab segala soalan yg diberi dengan 1 syarat.....perlu yakin kepadanya. ~menakutkan bukan???


Inilah webnya...peter answers (www.peteranswers.com) Boleh cuba sndiri bak kata pepatah, belum cuba belum tahu.

So, saya nk kupas skit ttg rahsia web tersebut. Kalo fikir secara logik akal, mustahil la ada manusia boleh cipta web yang boleh menjawab soalan yg diberi termasuk la private question. Then, kononnnya kene percaya kat web ni dulu baru 'dia' akan menjawab soalan. Mengarut. Dhsyat betul programming smpai boleh set-kn web untk tau tahap kepercayaan sume.

Disebabkan itu, maka terlahirlah desas-desus mengatakan web itu ada kaitan dgn setan....wallahualam. Setan blh pkai internet gk ey? Apa2 pun, xnk memburukkan keadaan...takut akan ada yg terpesong lak akidahnya, aku ceritakan rahsia/trick nya.

Cnth peter menjawab soalan yang diberi.....

Weyh, mana dia tau nama aku???




Masya Allah....betul ke?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Cm menakutkan je kn....

Cuba tgk conth kalo dia xnk jwb (kononnya sbb kita x cukup percaya kt web ni)




Stylo gk kn bnde ni....so, wanna know how does it work? Let's watch dis short video.


video

Alhamdulillah, web ini xde kaitan langsung la dengan setan or sebagainya. Jadi, anda di luar sana yg sedang lagi mencuba2 web ni, janganla terlalu taksub sangat dengan bnde ni. xde pape yg hebat sangat pun. Jangan plak smpai ada yg sembelih ayam, letak jantung ayam tepi tingkap ke or anything else yg boleh membawa kepada syirik.

“Bahawa sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa seseorang yang syirik kepadanya dan Allah akan mengampunkan kepada sesiapa yang Dia kehendaki iaitu selain dari dosa syirik. Barang siapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar.” – (Surah an-Nisa’, ayat 48)

“Sesungguhnya syirik itu adalah satu kezaliman yang amat besar.” – (Surah Luqman, ayat 13)

Apr 18, 2010

Golden ratio: Suatu kebetulan?

Salam kepada pembaca,

Sudah lama rasanya x update blog ni. Maklumlah, life kt JAD ni 大変 (memenatkan). So, aku curi masa time weekend je la nk update blog ni. Insya Allah. Utk post kali ni, aku nk crita skit psl Golden Ratio. Mungkin ada yang telah mengetahui dan mungkin juga tidak, tapi inilah satu lg fakta saintifik yang boleh membuktikan kebesaran Tuhan, Allah S.W.T

*p/s: Sy bukanlah seorang professor diraja atau tokoh anugerah nobel, tapi diri hamba yang kerdil ini ingin berkongsi sedikit ilmu yang ada di tempurung pemikiran ni, walaupn ilmu sy hanyalah sejemput jika nk dibandingkan dengan kalian. Sesungguhnya ilmu yang berfaedah merupakan salah satu amalan yang tidak terputus amalan pahalanya walaupun sesudah mati. Insya Allah.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Saya mula kenal dengan golden ratio ni ketika membaca artikel di Azzariyat (www.azzariyat.com). Pada mulanya saya tidak terfikir langsung bahawa ini ada kaitan dengan kebenaran Islam dan keagungan Maha Suci Allah S.W.T kerana hanya menganggap sebagai salah satu silang kata matematik. Maklumlah, perkataan ratio mmg pn blaja dlm maths.

For now, aku skip psl fakta/history/formula or anything yg blh memeningkan kepala. Pada mereka yg berminat utk mengetahui ngan lebih lanjut, blh la pergi ke link INI!!!(Klik di sini)

Sedikit renungan utk difikirkan sejenak; pernah dengar pasl theory big bang? Kononnya penciptaan alam cakerawala ini adalah hasil partikel2 gas yang kecil yang kemudiannya mengembang sehingga ke saiz ketika ini. Namun, masih banyak keraguan dengan teori ini....terlalu banyak persoalan yang tidak dapt dijawab. Misalnya,

How and why did this universe expand?
Bagaimana pula dgn galaksi, bagaimana ianya terbentuk?
Dari mana asalnya partikel gas kecil tersebut? dan
Apa yang ada sebelum kewujudan big bang ni?

Jadi, dapatlah kita sangkal kesemua teori ni kerana ini hanyalah helah para atheis utk menafikan kewujudan Tuhan.

Berpindah pula ke alam semulajadi, bende sekeliling kita. Kemungkinan kesemua anggota badan kita menepati ciri2 golden ratio. Bukan sahaja luaran, malah segala inti dalaman kita juga seperti saiz jantung,paru2 dan sebagainya. Tidak percaya....lihat video ini sehingga habis, Insya Allah anda akan paham.



video
*Sila tgk sehingga habis utk dapat pemahaman yg jelas...

Jadi, lg sekali....adakah Tuhan tidak wujud? Adakah galaksi ini terjadi hasil teori big bang? Bagaimana pula dengan kejadian manusia? Adakah ketepatan jarak2 anggota badan kita semuanya adalah kebetulan? Bagaimana pula dengan cengkerang siput? Pokok bunga? Ombak? dan lain2. Semuanya mempunyai ukuran yang sama iaitu 1.6180339887 (secara ringkasnya 1.618) dan itulah golden ratio.

Adakah kesemuanya ini juga kononnya sebagai KEBETULAN? Tidak mungkin sama sekali. Kerana ini merupakan penciptaan Yang Maha Agung, perancangan yang teliti, dari sebesar2 kejadian hinggalah sekecil2 perincian, itulah kuasa Allah S.W.T Yang Maha Agung. Renung2kanlah, sekian wassalam.

Apr 8, 2010

United exit on away goal

Salam, kali ni nk post psl bola....

1st Leg result : Manchester United 1-2 Bayern Munich (Allianz Arena)
2nd Leg result : Manchester United 3-2 Bayern Munich (Old Trafford)

Pilunya hati ni, sebagai peminat manu, harapn nk lihat manu ke final buat kali ke-3 berturut2 hancur. Semua gara2 kekalahan di suku akhir. Kalah away goal. Sengit la perlawanan 2. An interesting match and one of the best performance shown by manu player.

"We're feeling bad because we did so well in the first half - we scored three goals and I think it was one of our best performances - so we are disappointed," he told MUTV. (Nani)

"I think we deserved to go through," he told MUTV. "They got a lucky goal in the last minute last week, today we had 10 men and even then they didn't create many chances - it had to be a wonder goal to kick us out." (Edwin Van der Sar)

Ferguson claimed Bayern deliberately attempted to injure Wayne Rooney, who started the match despite an ankle problem, and persuaded the referee, Nicola Rizzoli, to send off Rafael da Silva, which proved to be the turning point of the match.

Mendahului dengan 3 gol pada babak pertama hasil jaringan Darren Gibson (3'), Nani (7',41'). Semuanya nampak mudah bagi Manchester United, seperti mengulangi kegemilangan Barcelona yang juga mendahului dengan 3 jaringan pada babak pertama semasa menentang Arsenal. Namun, hasil jaringan Ivica Olic (43') merubah segalanya. Berjaya mendapatkn semangat, Bayern Munich kembali beraksi dan layangan kad merah (2 kad kuning) kepada Rafael da Silva memburukkan keadaan dan mematahkan semangat pemain Manchester United. Akhirnya, Bayern Munich berjaya menjaringkan gol kelayakan ke pusingan semi-final hasil rembatan "first timer" oleh Arjen Robben (74') , Manchester United tersingkir dengan keputusan 'away goal'.



video

Apr 3, 2010

C.I.N.T.A



Salam,

Kali ni tajuk psl cinta, hot topics ni. Tp, kali ni len skit. Wanna make it quite funny. Cinta antara ahli Sains & pakar Matematik. Cuba bayangkn bagaimana perbualan diorang. :)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Dialog Cinta Ahli Sains & pakar Matematik

Lelaki : Kekasihku, ketumpatan cintaku padamu ialah jisim (mass) hatiku dibahagi isipadu (volume) jantungku. Adakah kau masih mencurigaiku?

Wanita : Aku tidak percaya kepadamu kerana kau ada kekasih baru untuk menjalankan tindakbalas penggantian ke atas diriku.

Lelaki : Kau jangan salah ertikan kecerunan garis lurus hatiku ini, kerana aku dan dia masih lagi unsur dan bukannya sebatian.

Wanita : Tapi, aku rasakan seperti kasihmu berkadar songsang dengan kesetiaan yang kuberikan.

Lelaki : Tapi, cintaku padamu adalah malar!

Wanita : Aku masih belum mengerti lagi kerana penyelesaian yang kau berikan masih lagi belum sahih.

Lelaki : Tapi, aku mengamalkan hukum Newton ketiga. Tindakbalas cintaku bersamaan dengan cinta yang kau berikan.

Wanita : Kau jangan bohong! Aku telah mengetahui bahawa kau adalah 'random' yang mempunyai janji2 manis yang bergerak secara rawak.

Lelaki : Itu adalah fitnah yang telah tersebar melalui proses pencaran dan perolakan.

Wanita : Tetapi, mengapa kau membuat tempoh perkahwinan kita mengalami rintangan?

Lelaki : Aku harus menggunakan perintang boleh laras untuk mengurangkan rintangan itu.

Wanita : Adakah kita berpadu secara kimia?

Lelaki : Itu masih belum diketahui, tetapi hasilnya nanti akan dapat dilihat dengan mikroskop cahaya.

Wanita : Aku khuatir kau akan bertemu dengan yang lebih aktif dan akan bertindak balas dengannya.

Lelaki : Nampaknya kita sedang bercinta tiga segi dan harus menggunakan hukum2 penyelesaian segi tiga untuk menyelesaikannya.

Wanita : Tapi, aku telah memberi kau cintaku dalam magnitud dan arahnya sekali. Masihkah kau tidak percaya?

Lelaki : Ya, aku percaya. Tapi, aku mahu semua itu dalam bentuk lazim.

Wanita : Itu semua boleh diabaikan, yang aku mahu ialah tempoh perkahwinan kita harus mengalami pecutan yang seragam!

Lelaki : Kau harus bersabar, kerana sabar itu 0.5 daripada iman.

Wanita : Tapi, imanku adalah infiniti!

Lelaki : Aku tidak fikir iman kau infiniti kerana kau masih belum mendarabnya dengan 6X10'23.

Wanita : Kau membuat kemarahanku meruap2. Apabila tekananku melebihi tekanan udara, kau juga yang susah kerana aku akan mengalami hemolisis (haemolysis).

Lelaki : Aku sekarang bukan aku yang dulu lagi, aku telah mengalami plasmolisis (plasmolysis).

Wanita : Kau betul2 menyakitkan hatiku ini. Aku sangkakan kau intan, tetapi rupa2nya kau grafit. Pergi kau dari sini....


Haha...scientific gile. Fahaminya!!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,

Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,

Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,

Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna Rasulullah S.A.W

Cintailah seadanya.

Sekian, wassalm...

Apr 2, 2010

Little Annoying Things


Salam,

Today, i would like to write this post in english again since for a long time i didn't wrote in english. Sorry for any mistake or grammar error. Please correct it for me. :)

1st of all, i found this story in a magazine and it's quite interesting. So, i decided to write about it.
p/s : Only the storyline is same, but all the details & word arrangement is done on my own ideas. No copyright. :)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Little annoying things.

After Sept 11th, one company invited the remaining survivors of the attack on the US World Trade Center on a special meeting. The Head of Security told stories of why these people were alive....and all the stories were just : The 'L I T T L E A N N O Y I N G' thing.

As you might know, the head of the company got in late that day because his son started kindergarten.
Another fellow was alive because it was his turn to bring donuts.
One women was late because her alarm clock didn't go off in time.
One was late because of being stuck on the NJ turnpike because of an accident.
One of them missed the bus.
One's car wouldn't start.
One went back to answer the telephone.
One had a child that dawdled and didn't get ready as soon as he should have.
One couldn't get a taxi.

Now, let's think again....all of the reason; either stuck in traffic, miss an elevator, turn back to answer a ringing telephone, or miss a bus...all the little things that annoy me.
I
think
to myself,
this is exactly where God wants me to be at this very moment.

Next time, when ur morning seems to be going wrong, the children are slow getting dressed, or you can't seem to find the car keys, you hit every traffic light, don't get mad or frustrated.
God is at work watching over you.
May Allah continue to bless you with all those L I T T L E A N N O Y I N G things and
may
you remember their possible purpose.
Because of this L I T T L E A N N O Y I N G things, all of them are alive today.
:)

Apr 1, 2010

Runtuhnya Abbasiyah


Hulagu Khan, pemusnah Abbasiyah....kenal mereka?


Salam,

Selepas tumbangnya kerajaan Bani Umayyah, Bani Abbasiyah mengambil alih tampuk pemerintahan. Mereka berkuasa selama 508 tahun bermula 135H/750M-656H/1258M. Semua khalifah Bani Abbasiyah merupakan Al-Abbas iaitu keturunan bapa saudara Muhammad bin Abdullah (Rasulullah).

Serba sedikit mengenai Abbasiyah...semasa kerajaan Bani Abbasiyah memerintah, dunia Islam mengalami kemajuan besar dari segi ilmu pengetahuan. Zaman inilah digelar zaman kemuncak ilmu pengetahuan. Antara usahanya ialah penterjemahan karya2 Yunani, Parsi dan Hindi ke bahasa Arab. Benar kata pepatah, "nak mempertahankan kegemilangan lebih sukar daripada memperoleh kegemilangan." Kerajaan Abbasiyah jatuh pada 656H/1258M di tangan tentera Monggol berdasarkn catatan sejarah. Sewaktu itu, banyak karya2, kitab2 ilmu semua dibakar, dikatakan sehingga air sungai Nil menjadi hitam akibat pembakaran kitab2 dan karya2 ilmu pengetahuan.

Serba sedikit mengenai sejarah Monggol...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

-Orang Monggol berasal dari daerah pergunungan Monggolia
-Keturunan mereka berasal daripada Alanja Khan, yang mempunyai putera kembar bernama Tatar dan Monggol.
-Kedua2 putera melahirkn suku kaum besar iaitu Tatar dan Monggol.
-Bangsa Monggol merupakn orang nomad, menetap di gunung2 dan berpuak2. Mereka terlalu patuh akan arahan ketua.
-Penyatuan bangsa Monggol bermula pada zaman Yasugi Bahadur, menyatukan 13 kabilah Monggol.
-Puteranya, Tamujin menggantikan tempatnya ketika ketiadaannya.
-Tamujin menukar namanya kepada Genghis Khan yang beerti Penakluk Yang Agung.
-Berhasrat menawan seluruh dunia dan menjadikan dunia hanya mempunyai seorang raja iaitu dirinya.
-Hasratnya tidak kesampaian kerana dikalahkan oleh tentera Islam yang berkumpul di Baghdad
-Mempunyai 4 orang putera: Juchi Khan, Chagatai Khan, Ogotai Khan dan Tolui Khan.
-Tolui Khan menguasai kawasan Khurasan dan Parsi.
-5 orang putera Tolui Khan: Mongke Khan, Arik Khan, Hulagu Khan, Boke Khan dan Kublai Khan.
-Semasa kecil, ibu Hulagu Khan sering membisikkan supaya dia dapat menjadi seperti datuknya, Genghis Khan.
-Oleh itu, Hulagu Khan menyimpan cita2 ingin mewarisi kegemilangan Monggol seperti yang pernah dicapai datuknya.

Carta keluarga Genghis Khan

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hulagu Khan, cucu kepada penakluk ulung Monggol, Genghis Khan. Lelaki yang keras dan bercita-cita tinggi. Semua itu datang tepat pada waktunya, semasa umat Islam berpecah dan lalai pada tugas hakiki mereka di dunia.

Untuk dapatkan cerita yang lebih lengkap, bacalah buku ini :

"Cucu penakluk agung, Genghis Khan, yang mahu lebih
ulung daripada datuknya. Mewangikan Kota Baghdad
dengan darah, menjadi tujuan utama."

Seriously, it's worth reading it. Just RM24.00. (jadi promoter lak) :)